Skara-profilen Bert Karlsson

Bert KarlssonDen stora underhållnings- och musikgurun Bert Karlsson i Skara är det nog ingen i Sverige som inte har hört talas om. Här talas det om en man som har varit omåttligt populär vissa gånger och ute i blåsväder andra gånger. Hur som helst har denna skickliga entreprenör alltid lyckats vända på steken till sin fördel, för att återfå både kapital och sin egen popularitet. Vad är det då egentligen som har gjort Bert Karlsson, numera 70 år gammal, så känd och erkänd som profil i Skara och övriga Sverige? Här är det definitivt en man med många strängar på sin lyra som det handlar om.

Till att börja med är Bert Karlsson ägaren bakom det framstående och professionella skivbolaget Mariann Records. Här har det genom åren varit massor av de hetaste artisterna i Sverige som har varit anslutna med skivkontrakt. Bland annat gäller detta Carola Häggkvist, som är en av Sveriges kändaste sångerskor. Detta skivbolag producerade fram till 2005 cirka 120 sånger som tävlade om en plats att representera Sverige i Eurovision Song Contest, varvid hela 14 av dessa fick gå vidare till den stora tävlingen. Nu är det i och för sig inte bara det som har satt Bert Karlsson på den stora profilkartan, utan något mycket mer kontroversiellt.

Politiken och Bert Karlsson

Kanske kan man inte direkt se eller tro att denna man skulle passa in i politiken. Hur som helst rådde det delade meningar om detta. 1991 drog Bert Karlsson tillsammans med greven Ian Wachtmeister igång det kontroversiella partiet Ny Demokrati, som i stort sett gjorde satir av hela den svenska politiken. Kanske var det så att detta behövdes och det fyllde en viktig fas inom politisk utveckling. I vilket fall kom helt plötslig Bert Karlsson att vara medlem i Riksdagen, då partiet fick hela 6,7 procent av alla de svenska rösterna.